Манастир "Св. Пророк Илия" (Плаковски манастир)

plakovski-manastir

            Плаковсият манастир се намира близо до село Плаково, на окло 2 км. от Къпиновският манастир и на около 15 км. от Велико Търново.

            Манастирът е основан по времето на цар Иван Асен II(1218- 1241г.), но по- конкретни сведения за него от онази далечна епоха до нас не са достигнали. И той, както повечето манастири около столицата Търново, е разрушен по време на османското завоевание в края на XIV век. През следващите столетия Плаковсият манастир "Св. Пророк Илия" неколкократно е възстановяван, а в последствие опожаряван и разграбван. Последното разрушение от 1835г. е предизвикано от активната роля, която играе манастирът в подготовката на т. нар. „Велчова завера“. През 1845г. започва поредното възстановяване, като тогава е построен сегашният манастирски храм „Св. Илия“. Името на майстора не е известно, но се предполага, че това е Колю Фичето, който по-късно вдига жилищното крило с камбанарията. По това време монасите прокопали и два тайни изхода от манастира, които в последствие са използвани от Васил Левски.

            Днес светата обител е постоянно действаща, като интерес у посетителите будят както жилищните сгради и 26-метровата кула-камбанария дело на майстор Колю Фичето, така и иконите на прочутия Захарий Зограф.

Рекламирайте при нас!