Хълмът "Света Гора"

sveta-gora

 

      Издига се на юг от Царевец и през Средновековието е културен и духовен център на Второто българско царство. На този хълм се намират много църкви и манастири, в които кипи оживен духовен и книжовен живот.

 

Манастирът „Св. Богородица Одигитрия” и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”

universitet

 

            В най-големия от манастирите на хълма Света гора, „Св. Богородица Одигитрия”, през XIVв. оживена дейност развиват Търновската книжовна и Търновската живописна школа. Именно в този манастир патриарх Евтимий мести своята книжовна школа от манастира „Св. Троица” край Търново. Днес, като наследник на тези просветни и културни традиции, на мястото на манастира се издигат сградите на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, който е основан през есента на 1963г. Тук, на североизточната страна на хълма Света гора, с лице към Царевец, се намира паметника на патриарх Евтимий, а пред входа на университета стои паметникът на светите братя Кирил и Методий. Отново в двора на университета, до сградата на централната му библиотека и университетското издателство, в момента се изгражда нов православен храм.

 

Църквата „Света Троица”

cyrkva-sveta-troica-tyrnovo 

           Сравнително нова църква, изградена през 1935г. на мястото на стар параклис в днешния квартал „Света гора”. Издигната е по инициатива на свещеник Никола Иванов, а майстор строител е Иван Денчев.

 

Държавна художествена галерия „Борис Денев”

 hudojestvena-galeriq

 

           Тя е една от най- старите в страната и функционира от 1934г. През годините се допълва и обогатява, като достига фонд от около 5000 творби, обособени в разделите живопис, графика и скулптура. Фондът е експониран в адаптирана за целта сграда.

hudojestvena-galeriq2

Паметник- пирамида

pametnik-piramida

            Намира се на хълма Света гора. Издигнат е на мястото, където на 07.07.1877г. се води кратък бой за освобождението на Велико Търново. Изграден е от пясъчник през 1958г. В близост до този паметник се намира изоставеният ресторант „Св. Гора”, от който се открива панорамна гледка към старата част на Търново.

Паметникът „Асеневци”

asenevci

 

asenevci2            Построен през 1985г. по повод 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Разположен е на изключително живописно място - в самия край на хълма Света гора, срещу живописната улица „Гурко”, която от тук може да се проследи цялата.

 

Рекламирайте при нас!