Центърът на Велико Търново

veliko-turnovo-center

 

          Около центъра на града са разположени: паметник „Майка България”, сградата на община Велико Търново, Факултет по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, изложбени зали „Рафаил Михайлов” и централната сграда на пощата.

Паметник на загиналите във войните („Майка България”)

maika-bulgaria 

        Паметникът се намира в центъра на града и е построен със средства на населението от областта. Издигнат е в памет на загиналите във войните от 1877-1878г., 1885г., 1912- 1913г. и 1915- 1918г. великотърновци и е открит на 6 май 1935г. по време на тържественото честване стогодишнината от Велчова завера. На върха на паметника е поставена коленичила женска фигура с наведена глава, която в дясната си ръка държи наведено бойно знаме, а в лявта лавров венец. Тази фигура символизира „Майка България”, прекланяща се пред паметта на загиналите във войните великотърновци. От нея идва и общоналожилото се име на паметника „Майка България”.

 

Паметник на Васил Левски

vasil-levski

 

          Намира се на главната улица „Васил Левски”, отдясно на Държавния музикално- драматичен театър „Константин Кисимов”. Паметникът е открит през 1946г. и представлява фигура на Левски. Тя е поставена на улицата , по която на 31 декември 1872г. Апостолът тръгва на последното си пътуване за процеса в София, охраняван от турската стража. Този процес, който го окачва на бесилката, но и този, който го води до безсмъртието в сърцата и душите на милионите българи.

 

„Арката на генералите”

arkata-na-generalite

 

           Сред многото местни забележителности във Велико Търново се нарежда и „Арката на генералите”. Тя е разположена в центъра на града, на входа за Старото военно училище и пети корпус на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Върху мраморните плочи са изписани имената на тридесет и шест търновски генерали отдали живота си за Родината.

 

Парк „Марно поле” и паметникът на ген. Гурко

marno-pole

       

general-gurko             Парк „Марно поле” се намира в близост до центъра на града и е едно от най- предпочитаните места за отдих на великотърновци. В миналото тук е имало средновековно селище, а днес паркът е най-оживен през седмиците, в които се превръща в сцена на ежегодния международен фолклорен фестивал във Велико Търново.

            Тук, разположен по главната алея, е и бюст-паметникът на героя от Руско- турската освободителна война (1877- 1878г.) генерал Й. В. Гурко, открит през 1957г.

Надгробни паметници в парк „Дружба”

nadgrobni-pametnici2

            Парк „Дружба” е един от най-големите паркове в града. Тук са запазени надгробните паметници на няколко видни възрожденски личности: Христо Иванов Големия, Христо Караминков - Бунито, Танко Добрев, Венета и Иванка Ботеви, Добри Войников.

 nadgrobni-pametnici

Рекламирайте при нас!