Пешеходни маршрути

           В близост до старата част на Велико Търново се намират не малко културно-исторически и природни забележителности, което води до създаването на редица туристически пътеки в района. Те са маркирани, добре поддържани и известни на търновци, което ги превръща в любим начин за отмора не само за жителите на града, но и за неговите гости. Маршрутите, които Ви предлагаме, са подходящи за тези от Вас, които могат да отделят цял ден за някой от тях. Ето и самите предложения:

Екопътека до Преображенският манастир

marshrut-eko-preobrajenski

            Екопътеката започва над стария квартал „Варуша” и се изкачва по североизточните склонове на „Картала”, като колкото по-високо се качва, толкова гледката към старата част на града става по-панорамна и красива. Оттук пътеката се спуска през местност наречена „Зелени дол”, за да достигне до красив водопад. След водопада се продължава в подножието на западния скален венец на прохода Дервент, през който река Янтра напуска Търново и се отправя в северна посока към Дунавската равнина, за да се достигне до манастира. Това е добра възможност за разходка сред природата, комбинирана с посещение на Преображенския манастир, чрез която да се разтоварите и заредите с положителни емоции.

Пешеходна разходка до манастира „Св. Троица”

marshrut-razhodka-sv-troica

            За да се стигне до манастира „Св. Троица” се използва маркирана туристическа пътека. Тръгването е от квартал „Асенов” или „Асенова махала” в посока северозапад, като пътят отстои на почти еднакво разстояние между десния бряг на река Янтра и източния скален венец на прохода Дервент, образуван от нея. Накрая се стига до самия манастир, сгушил се до скалите, по които има множество маршрути за скално катерене. Точно срещу него, от другата страна на реката, се намира Преображенският манастир.

Пешеходна обиколка В. Търново – с. Арбанаси – В. Търново

marshrut-obikolka2

         Разходката започва от старата част на Търново, като пътят минава покрай хълма Царевец и църквите в квартал „Асенов” - „Св. Четиридесет мъченици”, „Успение на Пресвета Богородица” и „Св. Апостоли Петър и Павел”. След като се премине по мост над река Янтра и за кратко се следва шосето за местността Ксилифор, се достига до началото на две туристически пътеки. Движейки се между скални венци, тези пътеки водят през „Малкото Лако” или „Голямото Лако” до източния край на село Арбанаси, на шосето към Петропавловският манастир и село Шереметя. Следва спускане към Арбанаси и посещение на някои от неговите забележителности, както и време за отмора. Напускайки селото, пътят ни следва друга маркирана пътека, която затваря обиколката в квартал „Асенов”. По целия този път непрекъснато се откриват живописни гледки към старата и новата част на Велико Търново.

Пешеходна обиколка В. Търново – Гарга баир – село Арбанаси – В. Търново

marshrut-obikolka1

            При тази обиколка изходната точка отново е квартал „Асенов”. От него туристическата пътека се изкачва на хълма Гарга баир, под скалния венец, на който криволичи шосето за село Арбанаси и град Горна Оряховица. Самият хълм е с над 100 метра по-висок от хълмовете Царевец и Трапезица, поради което от него се открива изключително красива панорамна гледка към старата част на Велико Търново. От Гарга баир се влиза в село Арбанаси, където могат да се разгледат част от неговите забележителности. От селото се продължава по маркирана пътека на юг, която води до асфалтовия път за местността Ксилифор. По този път се достига до квартал „Мавриков”, а от там и до изходният пункт на обиколката в квартал „Асенов”.

Пешеходна обиколка В. Търново – местността Ксилифор – Лясковски манастир „Св. Св. Петър и Павел” – с. Арбанаси – В. Търново

marshrut-obikolka3

            При тази обиколка разходката започва от квартал „Асенов” в старата част на града. Заобикаляйки хълма Царевец, асфалтов път отвежда до местността Ксилифор - едно от любимите места за разходка и отмора на великотърновци. Туристическа пътека извежда в близост до телевизионната кула край село Арбанаси, а от там и до Петропавловският манастир. С богата история и разположен на живописно място манастирът ще ви предложи както духовна наслада, така и красива панорамна гледка към град Лясковец и околността. Заредени с положителни емоции продължаваме към село Арбанаси. Тук има възможност за посещение на различни обекти и заслужен отдих, след което друга туристическа пътека ни връща обратно в старата столица.

Рекламирайте при нас!