„Каябаш” – днес площад „Цар Иван Асен I”

kaqbash

 

     На мястото на днешния площад, където сега хората се тълпят, за да наблюдават спектакъла „Звук и светлина” на хълма Царевец, през Възраждането се намира вторият по големина стопански център на Търново - Каябаш. Тук се намират абаджийската, кожухарската и сарашката чаршии, покритата чаршия със златарски и манифактурни дюкяни иголямата „Сарашка” джамия, близо до която се издига и българската кула-часовник, която отмерва времето.

 

„Растата” и днешната Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”

humanitarna-gimnaziq 

           Съвсем близо до Каябаш се намира и най- големият стопански център на Търново през Възраждането - Растата. Тук са разположени няколко добре уредени занаятчийски чаршии и покрит пазар, който има врати от двете си страни, които вечер се заключват и охраняват. В центъра на Растата се намира най-голямата джамия на града, известна под името Куршумлията. По-късно на нейно място е построена мъжката гимназия, днес Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”. В тази част на града се намират и най-големите и хубави турски конаци, както и най-популярното турско кафене в Търново, които днес не са запазени.

 

Музей „Затвор”

muzei-zatvor

  

muzei-zatvor2       Строителството на затвора се отнася към средата на XIXв. Сградата е изградена изцяло от камък с един приземен и два горни етажа. Днес е направена възстановка на три от килиите и карцера, които функционират преди Освобождението. Представени са и уредите за мъчения, както и описание на най-често прилаганите изтезания. Най- значимите личности затваряни тук са Васил Левски, Филип Тотю, Стефан Караджа, Тодор Каблешков, Бачо Киро и Георги Измирлиев.

 

Читалище „Надежда”

nadejda

   

         Читалището е основано през 1869г., а днешната му сграда е построена на мястото на старата турска кадийница (съдилище) през 1885-1886г. Самата сграда е свързана с редица важни исторически събития - III, IV и V-то Велики народни събрания заседават в нея. Днес тя е национален паметник на културата.

 

Музей „Нова и най-нова история”

muzei-nova-istoriq

 

           Музеят се намира в съседство с „Дебоя” (днес териториална агенция „Държавен архив”), стария турски затвор (днес музей „Затвор”) и Конака (сега музей „Възраждане и Учредително събрание”). Сградата е построена през 1970-1971г. по проект на двама наши архитекти - П. Толев и Цв. Полихронов и е съобразена с архитектурата на заобикалящата я стара градска част. Експозициите на музея представят ролята и мястото на Велико Търново в изграждането и укрепването на възродената българска държава след 1878г., както и участието на населението от региона във войните за национално обединение.

muzei-nova-istoriq2

Рекламирайте при нас!