Еднодневни маршрути

”Царевец”

marshrut-carevec

 

        Чрез този маршрут имате възможност подробно да се запознаете с най- известната и посещавана забележителност на Велико Търново, а именно крепостта на хълма „Царевец”, сърцето на старата столица.

 

Маршрут: АМР „Царевец”

”Св. Четиридесет мъченици” и „Царевец”

marshrut-sv-40-carevec

            Царската църква-мавзолей, както можем да наречем „Св. Четиридесет мъченици”, е била арена на редица важни исторически събития от живота на Второто и Третото българско царство. Днес тя е символ на приемствеността по отношение на българската държавна идея през вековете, музей, където се съхраняват едни от най- ценните ни средновековни каменни надписи и мавзолей, където са намерили вечен покои владетели на средновековна България. Наред с прочутата църква ще посетите и държавния духовен и културен център на Второто българско царство - крепостта на хълма „Царевец”.

            Маршрут: Църквата „Св. Четиридесет мъченици” – АМР „Царевец”

„Старопрестолният Търновград“

            Трудно можем да си представим славата и величието на „Царевград Търнов” от епохата на цар Иван Асен II, когато България опира на три морета, или от времето на цар Иван Александър и патриарх Евтимий. И все пак, ако има начин, то той е като посетим забележителностите, които са преки свидетели на онези дни и пренасят спомена за тях през вековете до днес.

 

            Маршрут: Археологически музей – АМР „Царевец“ - Църквата „Св. Четиридесет мъченици“ - Църквата „Св. Георги“ - Църквата „Св. Димитър“ - „Владишки мост“ - Църквата „Св. Ап. Петър и Павел“

„Емблемите на Велико Търново“

marshrut-emblemite

            Има забележителности в старата столица, които не се нуждаят от представяне. Чрез този маршрут ще се докоснете до най-емблематичните и разпознаваеми символи на Велико Търново, носещи славата му далеч извън границите на България.

            Кратък маршрут: Църквата „Св. Четиридесет мъченици” – АМР „Царевец” - АЕК „Самоводска чаршия”

Пълен маршрут: Църквата „Св. Димитър Солунски“ - Църквата „Св. Четиридесет мъченици“ - АМР „Царевец“ - Музей „Възраждане и Учредително събрание“ - АЕК „Самоводска чаршия“

„Възрожденско Търново и улица Гурко“

           Това е една от възможностите да се разходите в Търново от епохата на Възраждането и да се полюбувате на прочутата улица „Гурко”. Красивото местоположение на стария град, живописната архитектура и впечатляващите градежи на майстор Кольо Фичето ще оставят у вас незабравим спомен от посещението на старата столица.

            Маршрут: Църквата „Рождество Пр. Богородица“ - Музей „Възраждане и Учредително събрание“ - Читалище „Надежда“ - Паметник на Христо Иванов-ГолемияЦърквата „Св. Спас“ - Църквата „Св. Св. Константин и Елена“ - Музей „Сарафкина къща“ - Улица „Гурко“ - „Стамболовият мост“ - Паметника „Асеневци“

Рекламирайте при нас!