Квартал "Варуша"

„Стамболовият хан“

stamboloviqt-han

            Днешните останки от този хан се намират в непосредствена близост до площад „Велчова завера”. Първоначално той е собственост на чичото на Стефан Стамболов, а после и на баща му. Сградата се е издигала на три етажа, като на първия са разположени дюкяни, а на втория и третия стаи, в които работят занаятчии, и други помещения, които служат за нощуване. От 1853 до 1856г. тук работи дядо Никола Филиповски (капитан дядо Никола), организатор на въстанието през 1856г.

            Срещу Стамболовия хан се намира къщата, в която са живели Венета и Иванка Ботеви - съпругата и дъщерята на великия поет и революционер Христо Ботев.

 

„Старата поща“

starata-poshta 

           В близост до Стамболовия хан, на същата улица, се намира и старата сграда на пощата. Нейната величествена и масивна осанка се вписва по оригинален начин в архитектурния облик на старата част от града вече близо столетие. Преди, тук на нейното място, се е намирала къщата, в която през лятото на 1878г. е създаден комитет „Единство” в Търново, чиято основна цел е обединението на Княжество България и Източна Румелия.

 

Къща-музей „Емилиян Станев”

emilian-stanev

 

emiliqn-stanev2          Къщата на бележития писател се намира непосредствено до площада на Самоводската чаршия и е открита на 5 май 1987г. по повод осемдесетгодишнината от рождението му. Тук Емилиян Станев живее от 1907 до 1922г., когато семейството му се преселва в град Елена. Днес, със своята оригинална експозиция, къщата привлича всеки, който иска да се запознае с живота и творчеството на писателя.

            На самия площад на чаршията има и паметник на Емилиян Станев.

Архитектурно-етнографски комплекс „Самоводска чаршия”

samovodska-charshiq 

           Чаршията се създава през 60-те и 70-те години на XIXв., когато Търново нараства с бързи темпове в западна посока. Тук се оформят малък площад и две улици с дюкяни, работилници и ханове. Днес чаршията е значим музеен обект във Велико Търново, където можем да се насладим не само на архитектурата, но и на действащите работилници: грънчарска, зографска, дърворезбарска, тъкачна, работилница за кадаиф и други. Има и множество магазини за сувенири и антикварни предмети.

samovodska-charshiq2

Ханът на Хаджи Николи

hadji-nikoli

 

           В края на Самоводската чаршия се намира един от най-интересните архитектурни паметници на нашето Възраждане - ханът на Хаджи Николи. Той е построен от майстор Колю Фичето през 1858г. за нуждите на едноименния търновски търговец. Разположен на две улици от южната страна, ханът е на три етажа, а от северната – на един. Успоредно на главната сграда, на уличната линия, е разположено южното едноетажно крило, а двете крила заедно ограждат малък двор. Архитектурното оформление на хана и днес буди възхищение към работата на най- прочутия български възрожденски майстор.

 hadji-nikoli2

Рекламирайте при нас!