Манастир "Рождество Богородично" (Килифаревски манастир)

kilifarevski-manastir

         Килифаревският манастир се намира на окло 4 км. южно от град Килифарево и на около 14 км. от Велико Търново. Неговото основаване се отнася към средата на XIVвек и се свързва с името на видния български духовник Теодосий Търновски и цар Иван Александър. Теодосий става пръв игумен на манастира и благодарение на него той се превръща в център на духовна школа. Тук получават своето образование много ученици, сред които са бъдещият български патриарх Евтимий и киевския и московски митрополит Киприян. По това време светата обител е добре укрепена със стени и бойни кули, като лично цар Иван Александър дарява средства за главната кула и нова църква. Това обаче ням как да спаси манастира и при падането на Търново под османска власт той е разрушен. Възстановена сравнително скоро от местното население, обителта доживява ново разрушение при потушаването на Второто Търновско въстание. Така святото място запустява завинаги.

            През 1718г. Килифаревският манастир възкръсва от пепелта, но вече на ново място - брега на река Белица, под стария манастир, където се намира и днес. Тогава е построена църквата „Рождество Богородично“ с два параклиса, посветени на Св. Иван Рилски и Теодосий Търновски. По-късно, през 1840-1842г., майстор Колю Фичето строи сегашната църква „Св. Димитър“, като под нейния покрив са запазени олтарната стена на по-старата църква и двата параклиса.

            Днес действащият Килифаревски девически манастир е една от главните забележителности в околността на старата столица като превлича все повече посетители със своята красота и история.

Рекламирайте при нас!