Манастир "Св. Николай Чудотворец" (Къпиновски манастир)

kypinovski-manastir

            Къпиновският манастир е разположен на брега на река Веселина, на 8 км. от село Къпиново, 5 км. от село Велчево и около 15 км. от Велико Търново.

            Основаването на манастира се свързва с управлението на цар Константин Тих Асен (1257–1277г.) и се отнася към 1272 година, когато бил построен и храм наречен „Света Троица“. До края на XIVвек това е важен религиозен център, но османското завоевание слага край на този период с опожаряването му. През следващите столетия светата обител е опустошавана няколко пъти, като последният е през 1789г., след което през 1835г. е възстановена. Тогава е построена и сегашната църква „Св. Никола“, а в средата на века и нови жилищни сгради. За манастира трябва да кажем още, че играе активна роля при подготовката на Априлското въстание, и че тук, за кратко, игумен е Софроний Врачански, който оставя свой препис на „История славянобългарска“.

           Днес Къпиновският манастир представлява комплекс от църквата „Св. Никола“, два параклиса - „Въведение Богородично“ и „Благовещение“, жилищни и стопански сгради, а в двора му има кладенец-аязмо. Той е действащ и е обект на посещение както за местните хора, така и за туристически групи от страната и чужбина.

 

Рекламирайте при нас!