Манастир „Св. Четиридесет мъченици” (Мердански манастир)

merdanski-manastir

            Мерданският манастир се намира близо до село Мерданя, чието име носи. Разстоянието от Велико Търново до него е около 14 км. в посока град Елена.

            Според легендата манастирът е издигнат през XIIIвек на мястото, където търновският духовен глава Йоаникий IIтържествено посреща цар Иван Асен II,завръщащ се от победата при Клокотница, станала на празника на светите четиридесет мъченици(09.03.1230г.) По-късно, при покоряването на Търновското царство от османците, манастирът е разрушен и запустява за дълго. Едва през 1853г. Хаджи Кесарий Хорозов от Елена построява днешната църква „Св. 40 мъченици“ и жилищните сгради, а самият той става игумен на манастира. Будният хаджия създава килийно училище, по-късно е сподвижник на Левски, но след смъртта му през 1893г. светата обител отново запустява. За щастие, скоро манастирът е обновен, но вече като девически, какъвто остава и до днес.

            Мерданският девически манастир е действащ комплекс, който се състои от църквата „Св. 40 мъченици“, жилищни и стопански сгради. Наред с останалите манастири от областта, днес той е част от богатото ни културно-историческо наследство, запазило ни като българи през столетията.

Рекламирайте при нас!