Манастир „Св. Св. Апостоли Петър и Павел” (Петропавловски или Лясковски манастир)

petropavlovski-manastir

         Лясковският манастир се намира на 3 км от гр. Лясковец и на 10 км от гр. Велико Търново, в близост до известното село Арбанаси. Манастирът се издига над непристъпните скали на Арбанашкото плато и от него се открива великолепна гледка към разположените в непосредствена близост Горна и Долна Оряховица, Лясковец и околните села, както и към Еленския балкан.

            Лясковският манастир (известен още като Петропавловски) датира от времето на Второто българско царство. Според преданието манастирът е построен от братята Асен и Петър в знак на благодарност, че въстанието им за освобождението на България от византийска власт е успешно. Във времената на чуждо господство светата обител е неколкократно разрушавана, но винаги след това възкръсва от пепелта. Въпреки всички трудности и беди сполетели Лясковският манастир през тази епоха, монасите тук не остават встрани от освободителните борби на българския народ, а вземат активно участие в тях. Така самият манастир става мястото, където през 1700г. се подготвя въстанието на вдовицата Мара, начело със сина й; оттук през 1856г. капитан дядо Никола повежда своите четници към Габровския балкан, а през 1862г. се организира т. нар. Хаджиставрева буна. Наред с това тук често са намирали убежище революционери като Васил Левски, отец Матей Преображенски, Бачо Киро Петров, Иван Семерджиев, Георги Измирлиев.

            За историята на манастира „Св. Св. Петър и Павел“ могат да се отбележат още множество любопитни и интересни факти. Така например трябва да споменем, че тук през 1874г. митрополит Иларион Макариополски създава първата българска семинария, начело с епископ Климент (Васил Друмев). По-късно това духовно средище се превръща последователно в сиропиталище (по време на Руско-турската освободителна война през 1877-1878г.), в лудница и после в затвор (при управлението на Стефан Стамболов), в приют за душевно болни и т. н. През 1913г. силно земетресение разрушава църквата и стопанските постройки, като по-незасегната остава 31-метровата камбанария и сградата на Духовната семинария. Реставрацията на манастира след разрушението продължава дълго време, за да добие сегашния си вид.

            Към днешна дата Петропавловският девически манастир е постоянно действащ. Той представлява комплекс от главната църква „Св. Св. Петър и Павел“, два параклиса- „Покров Богородичен“ и „Света Троица“, жилищни и стопански сгради, както и 31-метровата камбанария. Манастирът пленява както със своята красота и история, така и с величествената гледка, която се открива от него към близките селища.

 

Рекламирайте при нас!