„Велико Търново и Арбанаси“

marshrut-arbanasi

            Арбанаси е сред малкото селища в България запазили голяма част от своята уникална възрожденска архитектура и дух. Тук ще ви посрещнат красивите арбанашки къщи, защитени от високите дувари, за да ви разкажат спомените си за времена на благополучие и разрушения.

            При този маршрут има възможност да се комбинират различни обекти от град Велико Търново и село Арбанаси - две от най- посещаваните места в България. Ето две възможности:

            1 маршрут: Пътуване през времето - средновековно Търново („Царевец”, „Асенева махала”) в комбинация с възрожденския дух на Арбанаси („Констанцалиева къща”, манастир „Св. Богородица”), за да се завърнем в модерната епоха (паметникът на Асеневци, Стамболовият мост и центърът на Велико Търново).

            2 маршрут: Да се потопим в епохата на Възраждането като разгледаме и сравним архитектурни обекти от този период в града („Къщата с маймунката“, Ханът на хаджи Николи, АЕК „Самоводска чаршия“, Църквата „Св. Никола“) и Арбанаси (манастирът „Св. Никола“, църквата „Рождество Христово“ и „Констанцалиевата къща”).

Рекламирайте при нас!